Buna, draga mea!
Astazi vreau sa abordam un subiect sensibil si foarte comun in societatea noastra, si anume: tristetea si anxietatea.
Nu de putine ori te-ai simtit trista, acaparata de ganduri negative, teama, singuratate si apatie, asa-i?
Ei bine, nu esti singura.
Statisticile arata faptul ca 5% dintre romani sufera de depresie, mai frecventa decat diabetul la noi in tara, iar la nivel global, se estimeaza a fi peste 300 de milioane de cazuri.
Despresia si anxietatea, precum si starile repetate de tristete, afecteaza foarte mult productivitatea, starea de wellbeing, deci, intreg echilibrul psiho-emotional.
Noi nu vom vorbi astazi despre depresie, vom aborda tristetea si anxietatea si ce putem face pentru a le combate.
Sincer sa iti spun, ma revolta foarte mult cand vad femei si tinere fete afectate de anxietate. Gandeste-teca tu, ca femeie, te-ai nascut sa stralucesti, sa fii tot ce poti tu mai bun, sa te bucuri de tine, sa infloresti ca o floare, iar tu, majoritatea timpului ti-l petreci suparata, trista, ingrijorata, incrancenata, tematoare…
Stii cata energie se pierde in acest stil? Foarte multa!
Nu-i de mirareca sunt multe femei care ajung la varsta de 30 de ani si se simt obosite, plictisite, fara chef de viata, fara satisfactii…
Daca acum, cand suntem tinere, nu ne bucuram, nu iubim, nu traim din plin, nu ne umplem cu energie, cu viata, cu dragoste, atunci cand?
Pur si simplu nu trebuie sa-ti permiti nici macar o zi sa o petreci fara sa-ti placa viata pe care o ai si pe care o traiesti. Cand te uiti la viata ta, e important sa-ti placa ceea ce vezi.
Si daca intr-adevar nu-ti place, daca sunt anumite aspecte care nu-ti plac si in care nu te regasesti, care sunt acelea? Ce simti ca poti face diferit?
Vreau sa te aud!
Schimba lucrurile acum, pana ce nu e prea tarziu si te trezesti cu o depresie din care nu mai stii cum sa iesi…Depresia este anxietatea netratata si nu vrem sa ajungem aici.
Intr-adevar, uneori, tristetea este o parte necesara a intelegerii lumii, atata timp cat nu se duce in jos in profunzime si in timp. Fara tristete, e greu sa intelegi adevarata bucurie, la fel si fara rau, e greu sa intelegi adevaratul bine, ne spune Alexandra Concert, profesor al Academiei de Viata privata de la Moscova. E datoria noastra sa ne controlam vietile si sa decidem cat de des si cat de mult alegem sa fim tristi.
Vreau sa vedem ce putem face pentru a combate starile de tristete, anxietatea si pentru a ne simti mereu in forma, relaxate si fericite!
1. Ai vointa sa schimbi anumite aspecte din viata ta!
Vindecarea inseamna de fapt schimbare. Da, poate parea complicat sa te gandesti ce schimbari sunt necesare in viata ta, pe anumite niveluri. Cum ar fi, sa te gandesti ce obiceiuri sanatoase ai putea implementa in legatura cu corpul tau. Sau sa te gandesti ce ai putea face ca sa-ti imbunatatesti finantele…poate sa fii mai creativa? Sau pur si simplu sa-ti aloci mai mult timp pentru mici placeri…cum ar fi sa zambesti, sa iti savurezi ceaiul sau cafeaua, sa iti aprinzi o lumanare parfumata in camera si sa citesti o carte buna, sa dansezi, sa te plimbi…?
Toate acestea iti ridica dispozitia enorm si, repetate in fiecare zi, ca si obiceiuri si ritualuri, te ajuta sa iti imbunatatesti starea si emotiile. Important e ca lucrurile sa se aseze la locul lor, energia sa circule normal, sa te simti implinita si fericita.
Stiu, poate nu ti se va parea tocmai usor, comod, la indemana…dar retine ca pana cand nu faci tu aceste schimbari din propria ta vointa, nici lucrurile importante nu se vor schimba in viata ta. Acelasi actiuni, aceleasi rezultate…nimic diferit.
2. Echilibrul hormonal
E foarte important sa intelegem faptul ca starea noastra de spirit este influentata de hormoni. Prin urmare, un remediu corect ar fi acela sa ne asiguram ca activitatea sistemelor endocrine este corecta si sa facem tot posibilul pentru a ne activa in corp hormonii de bucurie: dopamina, serotonina, endorfinele, oxitocina, acetilcolina si altele.
Cand mananci o bucatica de ciocolata, de exemplu, iti creste nivelul endorfinelor in corp. La fel si atunci cand faci sport, cand dansezi sau cand te plimbi (orice implica miscare fizica).
Stiai ca pentru o femeie e important sa faca ceea ce ii place in proportie de peste 50 %, si restul ceea ce trebuie? La noi cum inclina balanta? Avem un stil de viata in care facem 90% ceea ce trebuie, si abia daca ne mai ramane 10 % timp si energie pentru ceea ce ne place sau ne dorim.
Si ne intrebam de ce ne simtim triste, anxioase poate…
” Dar cum sa fac ceea ce-mi place cand sunt atatea lucruri pe care TREBUIE sa le fac, am atatea responsabilitati?! „, o sa spui tu sau poate alta femeie…
Ei bine, aici este vorba de alegeri. Ce alegeri facem? Cum traim? Ne dorim sa schimbam ceva in stilul nostru de viata? Daca da, cum? Ce facem pentru asta? Vezi, asta inseamna sa te iubesti pe deplin…sa faci alegeri constiente. Inspirate. Sa schimbi ceea ce e de schimbat. Sa numai traiesti la intamplare, nefericita si frustrata.
Asculta muzica care iti place, coloreaza mandale ( foarte eficiente pentru a te relaxa, pentru a te putea conecta la momentul prezent – ceea ce scade mult nivelul cortizolului din creier), fa respiratii si meditatii.
O respiratie foarte simpla si eficienta ar fi aceea de a sta cu spatele drept, si de a incepe sa respiri normal, abdominal. Inspiri si expiri lent. In momentul in care respiram constient, creierul se oxigeneaza, muschii se relaxeaza si se detensioneaza, ceea ce te ajuta foarte mult sa iti echilibrezi starea interioara si sa inlaturi stresul.
In general, te echilibrezi hormonal atunci cand faci ceea ce iti place, atunci cand esti bine cu tine, cand esti relaxata si fericita.
3. Recunostinta
Da, recunostinta este un remediu foarte bun impotriva tristetii. Cand esti recunoscatoare, simti o usurare si o eliberare profunda in sufletul tau. Multumeste-le tuturor: Lui Dumnezeu, Universului, parintilor, prietenilor, colegilor, cunostintelor…Multumeste pentru tot ce ai!
Multumeste chiar si experientelor mai putin pozitive pe care le-ai trait, multumeste pentru tot ce s-a intamplat si pentru tot ce nu s-a intamplat.
Simte-te bogata. Bogata in experiente de viata, oameni, dragoste, fericire, evenimente pline de bucurie si satisfactie.
Multumeste si bucura-te de oamenii pe care ii ai alaturi. Si tristetea te va parasi, iti promit! Pentru ca tu alegi sa privesti lucrurile cu o alta atitudine!
Ca si o lege universala, cu cat ne bucuram mai mult si cu cat suntem mai recunoscatori, cu atat vom primi mai mult! Recunostinta atrage dupa sine bogatie si abundenta.
Asadar, draga mea, cu ce simti sa incepi? Care din cei 3 pasi te-a inspirat cel mai mult?
Astept sa-mi spui intr-un comentariu mai jos!
Te imbratisez,
Diana
Toticei trei pasi sunt inspirationali. Schimbarea = vindecare, recunostinta=multumire si bucurie, echilibru hormonal=stare de bine.
😍😍😍