Buna, dragele mele!
Asa cum v-am promis, am sa va povestesc despre excursia si circuitul de vis pe care l-am facut in Turcia, in perioada 21-28 noiembrie. A fost o vacanta planifiata din timp si sincer, cu toate acestea, nu ma asteptam nicio secunda sa fie atat de frumos!
Cum a inceput totul?
Prin luna ianuarie 2018, ma trezesc in posta ca primesc un plic de Carrefour, in care scrie: ” Ai castigat o excursie de vis in Turcia pentru doua persoane!”
Nu mi-a venit sa cred prima data, apoi am deschis plicul si am analizat mai bine ce scria. Ce era aceasta excursie? O excursie la un pret promotional, in care din start aveai inclus biletul de avion, micul dejun si cateva obiective turistice. Am zis ca e teapa prima data, apoi am sunat o prietena care se pricepe in domeniu si am incercat sa ne lamurim amandoua, sa vedem care e adevarul.
Dupa ce am sunat la agentia Premio Travel, cea care a organizat excursia, sa vedem cum sta treaba, am decis: „ Nu vrei sa mergem amandoua? Cred ca va fi super distractie!”
Pana ne-am hotarat, deja aflasem ca pachetul pentru luna martie era epuizat, nu mai erau locuri decat in noiembrie. Mi-am dat seama ca e treaba serioasa daca lumea s-a inghesuit sa cumpere, asadar am rezervat pentru luna noiembrie, platind un avand de 300 lei.
Inainte cu vreo luna si ceva de excursie, am platit restul de 1000 lei, care includ cinele la restaurant pentru cele 7 nopti, asigurarea medicala si o excursie gratuita!
In ziua plecarii, deja nu mai puteam de fericire! Eu si prietena mea eram in al noualea cer ca mergem sa ne distram impreuna, sa vizitam si sa ne facem un sejur de vis in Turcia!
Zborul a fost undeva la ora 8 dimineata, de la Otopeni, cu un charter al companiei Onur Airlines – auzisem de ei, insa nu credeam ca sunt atat de buni. Zborul a fost minunat si scurt – cam 1 ora si jumatate maxim.
Ajungem in Antalya, unde suntem intampinati la aeroport de ghizi si impartiti pe autocare. Au fost in total 4 autocare, noi am fost in autocarul 1. Fiecare autocar avea cate un ghid vorbitor de limba romana si unul turc, care se ocupa de bilete la obiectivele turistice, camere de hotel, rezervari, etc.
Noi i-am avut pe Emrah si Timur, niste oameni minunati, care, pe langa faptul ca au fost draguti cu noi, cu solicitarile si nelamuririle noastre, ne-au si invatat multe lucruri si au fost foarte simpatici – jocuri, glume, povesti si premii in autocar. Norocul vostru daca picati cu ei! 🙂
Am mers cu autocarul spre hotel, cam 30 minute si in acest timp ghidul ne-a spus cateva detalii despre cum se va desfasura excursia noastra si ne-a prezentat o oferta de excursii optionale si 5 pranzuri, la 130 euro. Ni s-a parut foarte avantajoasa si am acceptat-o.
Am ajuns la hotel, unul foarte luxos – Karmir Resort & Spa.
Acolo am fost intampinati cu un cocktail de bun-venit, apoi am servit pranzul si am avut program de voie toata ziua. Ne-am plimbat putin prin imprejurimi, am fost pe plaja la Marea Mediterana – chiar langa hotel, si ne-am rasfatat la Spa-ul hotelului cu piscina, sauna si hamaam.
A doua zi, am pornit pe Coasta Licia ( cu tot cu bagaje 🙂 ) catre obiectivele turistice din program.Am vizitat Biserica Sf. Nicolae, mormintele licienilor – mormintele şi sarcofagele datează din secolul IV î.Hr. si se afla printre principalele atractii turistice din Turcia, am servit pranzul si am continuat cu o superba croaziera pe yacht, pe Mediterana, unde am vazut Orasul Scufundat si Satul Pescaresc. Apoi, ne-am indreptat spre hotel. A fost o zi destul de obositoare aceasta, dar si foarte frumoasa, cu cele mai multe obiective. M-au impresionat profund obiectivele- Biserica Sf. Nicolae, Mormintele Licienilor, iar croaziera a fost un vis… Am înnoptat în pitoreasca provincie Mugla, pe coasta Mării Egee.
A treia zi, am pornit din nou cu autocarul catre noi atractii, si anume o croazieră cu barca prin decorul de stuf din Dalyan. La sud de Dalyan, situată la capătul unei lagune, se află plaja Iztuzu sau Plaja Ţestoaselor, o zonă protejată, accesibilă numai pe mare. Mi-a placut enorm aici, am facut plaja si am inotat in mare ( chiar si in luna noiembrie, avea 22-23 de grade apa, iar soarele era foarte bland si prietenos ). Dupa servirea pranzului, am pornit catre Kusadasi, unde am petrecut urmatoarele doua nopti.
Hotelul din Kusadasi, Tusan, mi-a placut la nebunie Avea o priveliste de vis catre piscina si Marea Egee, era langa plaja si chiar am iesit sa admir luna plina la malul marii – spre surprinderea mea, era calda -puteai sta cu picioarele.
A patra zi, am pornit sa vizitam Efes, unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume. A fost ceva unic – temple, baile romane, biblioteca lui Celsus care avea peste 12.000 de carti, Agora (piaţa publică), templul Domiţian, Nimphaeum (sanctuar construit în cinstea nimfelor acvatice), izvoarele termale, imensul teatru (cu o capacitate de 25.000 de locuri), aleile din marmură, casele bogatilor…
Toate m-au incantat la nebunie si m-au purtat parca intr-o alta lume. Ghidul ne-a povestit atat de frumos istoria si legenda, incat era cu adevarat o placere sa asculti ce avea de zis. Dupa Efes, am servit pranzul si am continuat cu excursia optionala la Casa Fecioarei Maria.
Este un loc intr-adevar sacru, oameni din toate lumea vin pentru a-si pune dorintele si se spune ca se indeplinesc. Are o energie aparte acest loc, mi-a placut la nebunie.
Apoi, am mers in satul grecesc Sirince, unde locuitorii se ocupa cu productia uleiului de masline. Acolo am facut degustari de vinuri ( de rodie, mere, dude negre, afine ), de ulei de masline si sirop de rodie. Am si cumparat ulei de masline – productia este bio si se site intr-adevar gustul adevarat al maslinelor. Ghidul ne-a recomandat sa cumparam ulei de masline si sapun cu ulei de masline natural. Mi-a placut tare mult acest sac- foarte pitoresc, linistit, cu stradute inguste si plin de suveniruri.
Am baut si cafea turceasca facuta in nisip- o adevarata experienta – care, ce-i drept, era destul de tare, dar foarte gustoasa.
Ne-am intors la hotel si ne-am odihnit.
In a cincea zi, am continuat excursia noastra cu Pamukkale, sau castelul de bumbac. Treptele s-au format în urma numeroaselor mişcări tectonice şi prin depunerea sedimentelor calcaroase provenite din apele termale, conferind regiunii un aspect iernatic de un alb imaculat. Fascinantului spectacol al naturii i-au fost atribuite miraculoase puteri de vindecare, încă din antichitate.
Erau turisti din toata lumea acolo, in ciuda vremii de afara – era putin frig, stateai cu picioarele in apa si te bucurai de peisajul de basm. Puteai face baie si in piscina Cleopatrei sau sa vizitezi teatrul antic.
M-am simtit extrem de bine, parca m-a incarcat cu multa energie acest loc. Iar apa calda ma facea sa ma simt atat de bine si linistita…
Apoi, am vizitat Hierapolis, ruine care au atins apogeul în epoca Imperiului Roman, se întind de-a lungul părţii superioare a formaţiunilor calcaroase din Pamukkale. Aici se regăsesc ruinele templului lui Apollo, ce datează din secolul al III-lea d.Hr. În apropiere se află impunătorul şi somptuosul Teatru Roman cu cele 50 de trepte de travertin.
Am innoptat in Pamukkale, unde ne-am bucurat de pisina cu apa termala de la hotel si de spectacolul de belly dance 🙂
In a sasea zi, am pornit catre Antalya, prin muntii Taurus, si am vizitat o fabrica de covoare, unde ne-a fost prezentat in amanunt cum sunt tesute covoarele (începând cu producerea materialelor; bumbac, mătase şi lână, până la ţeserea produsului finit). Cu adevarat fascinant – iar preturile pe masura. Pretul unui covor porneste de la 500 de euro si pana unde te duce imaginatia 🙂 Insa, in Turcia, covorul este avere. Intai se spune ca trebuie sa ai covorul, si apoi casa. Cine isi dorea, putea sa cumpere in rate, si au fost multi cei care au procedat asa. Covoarele se gasesc doar acolo la fabrica, modele sunt unicat si nu exista site de prezentare de Internet. Nu ai voie sa faci poze. Cine isi doreste, doar de acolo le poate achizitiona, fiind un produs de clasa premium.
Am servit pranzul, am continuat calatoria si am mers la Acvariul din Antalya, unde am admirat multe specii de vietuitoare marine. Tunelul era cu adevarat specaculos.
Am ajuns la hotel, unde am inoptat tot la Karmir Resort & Spa, ca si in prima noapte.
In ultima zi, am vizitat cascada Karpuzkaldiran din Antalya, am mers la magazinul cu bijuterii din aur ( o nebunie! ) si la magazinul de piele. La ambele aveai posibilitatea de a achita in rate si, bineinteles, de a negocia pretul cat de mult puteai. Turcilor le place la nebunie sa negocieze – e ceva ce am invatat foarte bine de la ei. Am avut timp liber de plimbare in bazaar, pentru mici suveniruri.
Am ajuns la hotel, unde ne-am odihnit, pentru ca zborul a fost de dimineata.
Daca ar fi sa trag niste concluzii pentru aceasta vacanta, pot doar sa spun ca a meritat din plin. Organizarea foarte buna, hotelurile foarte bune, ghizii foarte draguti, atenti si deschisi la intrebarile si nevoile tale, iar atractiile turistice pe masura.
Sincer, am plecat fara asteptari si chiar mi-au fost depasite. Nici nu ma gandeam ca in acea oferta care am gasit-oin cutia postala avea sa fie o experienta atat de frumoasa! Chiar vorbea cu cineva care a calatorit in toata lumea si mi-a spus ca nu a vizitat aceasta zona si ca i se pare de vis!
Uneori, pe parcursul calatoriei, simteai ca e putin obositor, poate si datorita drumului cu autocarului, insa erau atatea de vizitat, de vazut, incat uitai – nu te mai gandeai la oboseala, te bucurai de ce traiai atunci 🙂
Nu am mai calatorit pana acum cu agentii de turism, este prima data cand o fac. Si, spre surprinderea mea, e mai mult decat ok. Cel putin cei de la Premio Travel, au fost foarte buni si ne-au oferit toate detaliile de care am avut nevoie.
Cu siguranta ca am sa mai merg si alta data si urmatoarea excursie in Turcia de pe wishlist este Cappadoccia! Imi doresc la nebunie sa zbor cu balonul! Va tin la curent cu noutatile!
Pana atunci, va recomand din suflet aceasta excursie, merita din plin! Raportul calitate-pret este unul cum nu gasesti-iar daca mergi pe cont propriu pe acelasi circuit ajungi sa dai dublu, chiar triplu.
Puteti vedea oferta aici:
https://premiotravel.com/md-ro/doc/207/ofert/offer/76
V-am pupat si ne auzim cat de curand! 🙂
Toti ghizii din Turcia sunt jegosi daca nu cumperi optionalele si emrah nu face exceptie. Daca tu ai achizitionat tot pachetul de optionale, sigur n-ai remarcat comportamentul ghidului fata de cei care nu au cumparat. Si el si ceilalti ghizi din Turcia au un caracter foarte urat si sincer, ar putea sa se abtina de la unele comentarii rautacioase la adresa celor care nu cumpara optionale (deci comision direct la ei) dar le platesc lor salariile platind excursia! Am facut excursia din nefericire cu emrah si am facut-o si pe cont propriu. Este mult mai ieftin si mai confortabil pe cont propriu, adica zbor cu avion si inchiriat masina!
Deci, DOAR daca cumparati optionalele, sunteti fericiti! Happy guide, happy you!
Mie mi s-a parut foarte ok…autocarul nostru a fost un grup foarte unit, am facut tombole cu premii, am ras, am ascultat muzica…nu mi s-a parut nicio diferenta de comportament intre cei care au luat optionalele si cei care nu. Imi pare rau daca tu ai avut o astfel de experienta, la noi nu s-a pus problema si nici nu au fost discutii pe aceasta tema. 🙂