Camerata Regala: Concert Beethoven, Grieg si Mozart

Duminica, 25 martie, am participat la un concert de exceptie.

Matusa mea, o impatimita a culturii si a rafinamentului, ca si mine, m-a invitat la concertul orchestrei Camerata Regala, pentru a ne delecta cu muzica de exceptie a lui Beethoven, Grieg si Mozart, la Ateneul Roman.

Ceea ce m-a impresionat, inca de la inceput, a fost primirea regala oferita de Bancpost cu sampanie si mici aperitive delicioase. Vinul bun si piscoturile au fost nelipsite, atat inainte de concert, dar si in pauza.

Alaturi de Camerata Regala, s-au aflat si cei doi renumiți muzicieni – violinista Mihaela Martin și dirijorul Frans Helmerson.

In prima parte a concertului am ascultat Beethoven ( Concert pentru vioara si orchestra op 61), in a doua parte Edvard Grieg (  suita Holberg ), iar in ultima parte ne-am delectat cu Mozart ( simfonia 29 ), care mi-a placut cel mai mult.

Daca Beethoven ( supranumit Titanul de la Bonn – orasul in care s-a nascut ) are un stil romantic destul de greoi – in opinia mea -, el fiind cel care a deschis usile Romantismului in muzica clasica,  Edvard Grieg ne-a incantat cu stilul sau vesel si totodata romantic, intrucat telul sau a fost sa compuna muzica pentru oameni, pentru a se putea bucura oricine de creatiile sale.

Mozart, preferatul meu , supranumit si ” copilul minune al muzicii clasice „, are un stil care ma face sa ma indragostesc de fiecare data de muzica clasica. Simfonia 29 este vesela, te poarta cu gandul la natura, la bucuria din sufletul unui copil si la placerea de a trai fiecare zi cu zambetul pe buze!

Pe mine, Simfonia 29 a lui Mozart ma tine intr-un continuu suspans si ma face sa ma gandesc de fiecare data la un joc de copii, la nazdravaniile pe care le fac si la frica de nu fi prinsi de parinti, la veselie, la tumultul vietii, la dorinta de a fi un om liber si fericit.

Imi aduc aminte de clasa a 8-a, am avut un profesor de muzica exceptional. Testele erau bazate pe auditie si recunoastere. Ascultam piese la ora, si in timp ce le ascultam, notam pe caiet cateva lucruri semnificative prin care sa retinem piesa. 🙂

Intreaga atmosfera a concertului a fost una superba, interiorul Ateneului este superb,  in stilul neo-clasic, el fiind in sine un simbol al Romaniei, iar orchestra la inaltime, asa cum ma si asteptam.

Alaturi de familie, m-am bucurat de o seara de exceptie, care mi-a facut ziua mai frumoasa, iar muzica clasica ramane ceva sublim, de neegalat, ceva ce nu poti exprima in cuvinte. Ea iti da stari, emotii, trairi, sau, asa cum spune un om drag mie, ne intregeste fericirea!

https://www.facebook.com/diana.pirje/videos/1292962037448609/?pnref=story 

 

Sper ca ai intrat si tu in atmosfera minunata a concertului si, crede-ma, niciun club si nicio petrecere din lumea asta nu se compara cu ceea ce vezi, simti, traiesti la un concert de muzica clasica!

Sentimentul pe care il simti este unul de inaltare, de exaltare a simturilor, daca mergi acolo cu toata inima si cu sufletul deschis!

O saptamana inspirata iti doresc,

Diana

Adauga un comentariu